Report HIT 43 - Igor Vlahovič
2009-02-15
I když jsem to neměl v plánu, přece jen jsem se rozhodl a jel ještě jednou zkontrolovat, jak probíhá závod RC klubu Zlín. První návštěva dopadla na výbornou. Jak dopadla druhá návštěva ?
Opět velká účast 88. lidí ukázala, že tyto závody mají úroveň. Dráha dobře připravená a opět bezpečná. Navíc klub vysál koberec a tak po ranním tréninku model skoro čistý. Velká pochvala. Tvar dráhy byl trochu jednodušší než minule. Směr se nezměnil. Občerstvení v podobě koláčků jako minule, takže hlady nebudeme. Já navíc získal protekční místo u dráhy a tak budu moci sledovat průběh závodu hezky zblízka.
Ranní trénink probíhal bez komplikací a všichni měli možnost nastavit své modely na novou trať. Sólo trénink pro modely 1/10 a potom pro Micro. Všichni se svezli. Já přijel na závod a nějak neměl nabito a tak rychle nacpat do mých LiPo 2S proudem 1,5A nějaké ty mAh... Pokud možno bez exploze.
Ranní rozprava v podání Petra Novotného jasně stanovila pravidla a drobnosti ohledně průběhu. Nechyběla společná fotka všech jezdců a modelů. Bylo jich tolik, že se ani nevešli do záběru. Ale z několika pohledů se mi zadařilo nakonec skoro všechny zachytit.
Já měl dnes práci zjednodušenou tím, že RC klub měl k dispozici wifi síť, po které byl přístup k výsledkům. A tak stačilo pouze koukat na online výsledky a pozorovat vývoj v jednotlivých kategoriích. Do toho opět stačit fotit, chystat model... Práce až nad hlavu. No tedy - pojďme se podívat na průběh celého sobotního klání.

Mini Fernet

Návštěvou Víti Paráka na tomto závodě se mnoho jezdců mohlo rozloučit s první pozicí. Jeho 2WD stroj jede stále dobře a lépe. Ale Igor, Karel Kratochvíl, Roman Pecuch a další opět bojovali o přední místa. Dvě skupiny Micro vozů. V první skupině před rozřazením si vedl dobře Drahoš Čevela (23 kol). Stejného výsledku dosáhl i Milan Parák (23 kol). V této skupině jeli i Fanának Stodola, Jirka Smékal, Zdeněk Jánoš, Martin Skorupski a další. V druhé skupině Vít Parák najel ihned 27 kol. Igor (25) společně s Karlem Kratochvílem (25 kol). Tomáš Rajdus dal 23 kol a za ním to bylo hodně našláplé. Ve stejném kole jeli i Tomáš Brodský, Roman Pecuch, Marek Schiller. Tony Hybler najel zatím 22 kol společně s Martinem Kratochvílem. Mira Křížek v první jízdě - NO TIME.

Monster Truck

Krásné skoky, kobereček a umělý trávník na doskoku Taxisova skoku, pod který jsem musel při nasazování vlézt pro model... Skoky daleko a občas mimo kontrolu jezdce. Ale jinak se bylo na co dívat. Tomáš Marek nahopsal v první jízdě 18 kol a nechal za sebou Míru Dolanského se 17. koly. Petr Novotný byl v závěsu (17 kol). Stejný počet kol dokázal najet ještě Milan Peška. 16 kol pokořili Drahoš Čevela, Martin Bábovský, Ríša Granát (toho jsem zachraňoval a dostal pochvalu za obětavost). Matěj Bábovský dal 14 kol a Marek Martin měl technické potíže.

Sodofka

Jakub Šimurda z první skupiny jel hezky a nakroužil v této kategorii 22 kol. Honza Maděra za ním potom 21 kol. V této skupině též soutěžili Michal Kubina, Jan Zádrapa, Vlasťa Pelčák ... V druhé skupině se sešli jezdci nemenších kvalit - Vašek Utínek, Jarda Lebánek jun., David Fráňa, Martin Kratochvíl, Marek Černý, Martin Macháček jun. a Roman Španěl.

2WD

Romane, Romane... Založil jsi kategorii a hraješ si s ostatními. Roman najel 24 kol v první rundě. 23 kol potom soupeř Jura Hrabec. 22 kol Petr Jaremejko. Drahoš Čevela jel kromě Stocku snad vše. Fanán Stodola, Roman Krejčí, Kája Mikuš, Petr Sekula, Zdeněk Jánoš a Ondra Macháček (navzdory svému handicapu stále dobře ovládá svůj 2WD stroj). V dalších jízdách se máme na co těšit.

Fernet Stock

4 skupiny - záruka zajímavé podívané. V té první první rundu najel David Fráňa 24 kol společně s Jakubem Šimurdou. Ladislav Lebánek najel o kolo méně. Zde jeli jezdci Martin Mudřík, Jiří Olsar, Ivo Dostál, Marek Soukup a Karel Neudek. V druhé grupě vedl skupinu Karel Václavínek (26 kol) a hned na paty mu šlapal Jirka Smékal (takéž 26 kol). Jan Kupčík ztrácel 2 kola. Mira Vůjtek, Leoš Zádrapa, Pavel Novotný, čip 3975713(noname), Luboš Španil, Roman Kavan a Marek Černý. Třetí skupinu začínal s dobrým výsledkem opět jezdec beze jména (27 kol). Luděk Szostek najel stejný počet kol a za ním se to hezky naskládalo: Ríša Granát, Petr Novák, Luděk Maléř, Mirra Křížek, Milan Peška, Matěj Bábovský, Zdeňa Šafář a Tomáš Rajdus. Poslední skupinu vedl Martin Bábovský s 28. koly společně s Petrem Novotným, který také dokázal 28 kol najet. Potom již s 27. a méně koly Martin Bábovský jun., Tomáš Brodský, Karel Kratochvíl, Zdeněk Zikmund, číslo 3465079, Matěj Kupčík jun., Víťa Křemeček a Mirra Dolanský.
Po dvou rozřazovacích jízdách se postavení na startu poněkud upravilo a průběh byl následující. Ale to není všechno. O přestávce opět kroužili po dráze svěřenci pana Hráčka. Jmenovitě: Šimčík Martin, Rejdl David, Kupský Jan, Martinec Pavel, Kutal Vítek, Gargulák Vojtěch. Kluci otestovali svoje dovednosti a bylo se na co dívat. Ještě trochu času a trpělivosti a vyrostou z nich takoví dobří jezdci, jako jezdí současné závody.

Mini Fernet

Jelikož na těchto závodech není A, B, C finále atd, ale jede se na nejlepší nájezd a počet kol, ve dvou skupinách se sešli slabší a silnější jezdci. V té slabší nezačal špatně Martin Kratochvíl. Za ním Tony Hybler a se stejným počtem kol Mirra Křížek (tedy 22 kol). Zdeněk Jánoš ztrácel na tyto jezdce dvě kola. V první skupině vedl skupinu Víťa Parák (27 kol) následován Igorem (26 kol). Tomáš Brodský si polepšil nájezd na 25 kol. Potom Marek Schiller, Tomáš Rajdus, Roman Pecuch, Martin Skorupski - tito všichni dokázali najet 24 kol. Karel Kratochvíl zatím do boje nezasáhl.

Monster Truck

Novotný Petr začal dobře a pojel kolegu z kategorie Tomáše Marka. Oba najeli 18 kol. Martin Marek jel se ztrátou kola. Drahoš Čevela společně s Milanem Peškou najeli 17 kol. Bude to opravdu velmi zajímavé.

Sodofka

Opět dvě skupiny po rozřazení. V první skupině se ujal vedení Honza Zádrapa (22kol). Krásný souboj byl mezi dalšími třemi jezdci a to: Michalem Kubinou, Janem Maděrou a Tomášem Juřicou (všichni 21 kol). Hezky spolu soupeřili i Marek Černý s Martinem Macháčkem (21 kol). V druhé grupě Jakub Šimurda ukázal jak se jezdí a najel 24 kol. Ale nebyl sám - to stejné v těsném závěsu dokázali i Vašek Utínek a Martin Kratochvíl. Lebánek Laďa a David Fráňa soupeřili společně s 22. koly. Vyrovnané skupiny, co říkáte ?

2WD

Roman Štalmach jel tento závod velmi vyrovnaně a najel 25 kol. Nestačil mu prozatím ani Karel Mikuš (24 kol). Na třetí pozici zatím kroužil Drahoš Čevela (23 kol). Tři jezdci jezdili v 22. kolech a to: Petr Jeremejko, Zdeněk Jánoš a Petr Sekula. I zde bude ještě boj o první pozice velmi zajímavý.

Fernet Stock

I když v poslední skupině, Víťa Křemeček najel 27 kol. Oproti Pavlu Novotnému který kroužil stabilně kolem 25. kol. Počtu 27. kol sle dosáhlo mnoho dalších jezdců: Karel Kratochvíl, Ríša Granát, Zděněk Zikmund, Luděk Szostek, Petr Novák, Matěj Kupčík... Kdo bude mít lepší nájezd ? 28 kol stabilně jezdil pouze Martin Bábovský společně s Petrem Novotným. Ale Martin byl vždy o maličko vpředu. Drama pokračovalo až do konce.
Po poslední jízdě se tvořil sort na konečné výsledky. A po celou dobu závodu mnohokrát nebylo jisté, kdo bude první a kdo poslední. Všichni jeli na hranici svých možností a občasné chybičky a nervozita nakonec měly za výsledek tyto výsledky.

Mini Fernet - konečné pořadí

Igor (26 kol) nakonec Víťovi podlehl a tak se musel spokojit s druhým místem celkově. Vít (27 kol) tedy první a to právem. Třetí skončil Karel Kratochvíl (25 kol). O dva body za ním Tomáš Brodský se stejným počtem kol. 25 kol ještě najeli tito jezdci a svědčí to o vyrovnanosti kategorie: Tomáš Rajdus, Marek Schiller a Roman Pecuch.

Monster Truck - konečné pořadí
v I na minulém závodě uspěl a nyní první - Tomáš Marek (19 kol). Druhý bratr Martin Marek (18 kol). Třetí se stejným počtem kol Petr Novotný. Čtvrtý skončil Milan Peška (18 kol). I zde to bylo velmi, velmi vyrovnané. Za zmínku stojí i to, že Martin Skorupski si pořídil na závodě model LRP Shark 18MT a ihned ho i vyzkoušel mimo pořadí...

Sodofka - konečné pořadí

24 kol první tři jezdci. Ale jeden musí být nejlepší. A tím jezdcem byl Jakub Šimurda. Těsně za ním Martin Kratochvíl a třetí Václav Utinek. Na hezkám čtvrtém místě potom David Fráňa, který nakroužil 23 kol.

2WD - konečné pořadí

Roman Štalmach (25 kol) potvrdil své kvality a zvítězil na tomto závodě. Druhý potom Karel Mikuš (24 kol). Třetí s nájezdem 23. kol Petr Jeremejko. Na bramborové pozici také s 23. koly Jura Hrabec. Gratulujeme těmto pilotům a jejich zadohrabům v měřítku 1/10.

Fernet Stock - konečné pořadí

Martin Bábovský potvrdil roli favorita a zvítězil (29 kol). Se stejným počtem kol skončil na druhém místě Matěj Kupčík. Na třetím místě Petr Novotný (28 kol). O čtvrté místo se celkem bojovalo a vítězně z toho vyšel Luděk Szostek (28 kol). Další pořadí najdete v celkových výsledcích.
Koberec byl šedý, mantinely žluté a dobře viditelné. Koláčky výborné. Řešily se i drobné prohřešky jezdců v oblasti porušení pravidel a to v podobě škrtání nejlepších výsledků. Price money a diplomy pro tři nejlepší jezdce připravil předseda klubu pan Karel Neudek. Kromě pár dohadů skvělá atmosféra. Zdeněk Šafář naprosto precizně řídil celý závod. Technická kontrola fungovala bez problémů. Už aby byl další závod...
Igor Vlahovič