Zahajovací závod RC CAR OSTRAVA na novém RCDROMU
2006-07-06
V sobotu 8.6. se naši členové rozdělili a jeli soutěžit na dvou frontách. Piloti usilující o boje v XRAYCHALENGE nemohli vynechat další závod a vyrazili se bít o body do Blanska. Zároveň měli důležitý úkol a to s předstihem otestovat nový podvozek na 12-ti hodinovku přímo v podmínkách Blanska. Naše druhá skupinka Kuba, Adam a já, jsme vyrazili plni zvědavosti na závody do Ostravy kde místní RC CAR Ostrava vybudoval zbrusu nový rcdrom a pořádal se zde další závod seriálu ToraCup.



Po dvouhodinové cestě zapříčiněné bodovým systémem ( opravdu nás předjelo snad jenom jedno auto) jsme našli areál schovaný v zákoutí Černé louky, který nás přivítal svou novotou. Technická trať pro onnroad, ozdobená dlouhou lomenou rovinkou a zatáčkami různých poloměrů, v šířce 4-4,5m, umožňovala závody v měřítku jak 1/10 tak i 1/5. Délka trati nebyla uvedena ale nejlepší časy na jedno kolo se pohybovaly kolem 21 vteřin. Proháněli se po ní elektry i čuďáky neboť se nachází v neobydlené zóně. V těsném sousedství se buduje také menší offroadová dráha která má společnou prostornou tribunu tyčící se do výšky UNI buňky. Depa závodníků byly rozesety u příjemném chládku košatých stromů kolem trati.



Po rozbalení našeho depa jsme se již nemohli dočkat až otestujeme panenský asfalt. Po prvních testech jsme museli opravdu auta přestavět, protože dosti časté nerovnosti, hlavně na dlouhé rovince, vyžadovali úplně jiné geometrie. Pneu jsme použili stejné jako u nás a osvědčené Takeoffy, RP nebo TeamOrion jsou plně vyhovující, navíc povrch k nim byl podstatně milosrdnější. Kuba se přihlásil do OPEN a Adam do STOCK kategorie. Po rozpravě začali asi v deset hodin rozjížďky. Dvě skupiny štoků jeli 3x8min, openy, čuďáky a pětiny, měli každá jen jednu skupiny, potom 3x5min. Po počátečních dobrých časech začaly Adamovy tradiční problémy a tak spadl až do B skupiny. Jakub rozjížďky zvládl a do finálovek nastupoval ze třetího místa.



Minimální prostoje a ukázněnost nasazovačů měli podíl na rychlém běhu a tak se mohly v jednu hodinu začít finálové jízdy. Po dvou finálovkách štoků A a B a openů vložili pořadatelé jedinou finálovou jízdu pětin na dvacet minut a v té suveréně stylem start – cíl zvítězil Adámek. Následovali další jízdy štoků a openů a byl opět vložený závod čuďáků 1/10 kde také suverénně kraloval Aleš Rajdus. Poslední jízdy E 1/10 již na pořadí nic nezměnili oupny vyhrál s převahou polák Zelazso, štoky Košík a my jsme se mohli radovat z Jakubova prvního umístění na bedně. V openech skončil třetí a měl z toho opravdovou radost. Adam nakonec zůstal uprostřed startovního pole, i když finálové jízdy zajížděl na maximu co ze svého modelu mohl dostat a bez zbytečných technických problémů a prostojů které ho sužovaly v rozjížďkách, skončil na 3.místě v B finále.Celkové výsledky budou na www.rccarostarva.cz .



Na závěr proběhlo vyhlášení pořadí a vítězové ve skupinách byli odměněni poháry a drobnými pozornostmi. Pořadatelé odvedli dobrou práci, byli za to pochváleni a pozvali účastníky na další klání 22.7.
Libor Černý