HIT 78
2012-05-13
Jak už bývá v Otrokovicích zvykem, každou sezónu aspoň jeden závod proprší. Letos to odnesl hned první díl letního seriálu HIT 2012. I když ne tak úplně. Ale popořádku.



47 přihlášených závodníků slibovalo pěkně obsazené závody. Nakonec se téměř čtyřicítka účastníků nenechala odradit nepříznivou předpovědí počasí a skutečně dorazila. Slunečné ráno vypadlo optimisticky a všichni jezdci se vrhli do tréninku. Zametená a nacukrovaná dráha měla slušný grip. Déšť měl přijít až odpoledne a tak bylo na rozpravě dohodnuto, že se pojedou jenom 2 rozjížďky. Pokud by počasí vydrželo, přidalo by se kolo finálovek navíc.

První kolo rozjížděk proběhlo bez problémů, ale už po první jízdě druhého kola začalo pršet. Ne moc, ale pršelo. Asi po hodině čekání si to počasí rozmyslelo a studený vítr vysušil dráhu natolik, že se mohlo pokračovat. Vlhká dráha sice zpočátku dělala jezdcům problémy, kdo neměl najeto z prvního kola byl "namydlený". Bohužel současně s koncem druhé kola rozjížděk začalo pršet znovu a pořádně. Závod byl po krátké poradě ukončen a jako konečné výsledky bylo vyhlášeno pořadí po rozjížďkách (1 lepší jízda). Výsledky 78.HITu jsou k dispozici zde

Přestože byly závody ukončeny předčasně, ledacos o nadcházející sezóně napověděly. "Nová" kategorie TC-STOCK (17,5) se ukázala jako "tak akorát" rychlá a určitě už při prvním závodě získala svoje příznivce. Auta jezdila všem vcelku vyrovnaně a pořadatel nemusel řešit žádné protesty ohledně nastavení předepsané techniky. Kategorie TC-OPEN byla asi nejvíce poznamenaná počasím - druhá skupina jela rozjížďku na opravdu pomalejší kluzké trati a tak obrázek o celkovém rozložení sil získáme až na dalším závodě. Překvapila mně velice slušná účast a pěkné závody v kategorii TC-HOBBY. Stejně tak v LEMANS se prezentovalo docela dost jezdců - všichni v podkategorii OPEN. Jezdci GTS (bezdušové slicky) zřejmě podlehli obavám z počasí a zůstali doma (přihlášení byli). V nové kategorii Formule 1 Classic (gumová kola, motor 21,5 zero) se představili 3 jezdci a i přes složité podmínky na dráze si pochvalovali ovladatelnost a celkově příjemný pocit z jízdy s těmito formulemi. Věřím, že kategorie získá své další příznivce. Díky omezení motoru a převodu přiměřenou rychlost jízdy zvládne i mírně pokročilý pilot. Zkušenějším jezdcům naopak umožní soustředit se na volbu stopy a pilovat svou jízdu kolo od kola. Maketovější vzhled formulí zase potěší oko přihlížejícího diváka. Toto jsou hlavní plusy Formule 1 Classic.

Příští díl seriálu HIT 2012 se uskuteční už za týden - 19.5.2012 na dráze klubu Valmez Racing. Přihlášky jsou již spuštěny.
PN