25. HIT
2007-08-06
Pořadatelé ze Zlína a okolí přivítali na dráze v Otrokovicích tuto sobotu celkem 36 závodících ve třech tradičních kategoriích.

Kategorii placek oživil svou účastí nováček v této třídě, Leoš Zádrapa a nutno podotknout, že si vedl více než zdatně. Proti ostříleným mazákům z týmu STS však ještě neuspěl a na pódiové umístění bude muset ještě chvilku čekat.

V kategorii OPEN za nepřítomnosti lídra sváděli urputnou bitvu Jakub s Martinem. Vítězný prapor v cíli nakonec zvedl nad hlavu Martin. Jakub na něj mohl pohlížet ze vzdálenosti 5,1s, což je ztráta po sečtení 15 minut jízdy menší než malá.
Další tři v pořadí, Mira Dolanský, Jakub Vícha a Jakub Žídek ztratili na vedoucí dvojici dvě kola, ale i mezi nimi byly rozestupy minimální.
Milan Peška tentokrát nezajel podle svých představ a tak bude mít důvod přemýšlet, jak napříště obrátit nepříznivou bilanci.
Na pohodu a na 4 články jezdící Karel Neudek ukázal, že v něm talent dříme, jen se jej nedaří pořádně probudit :) Jezdil nad očekávání hezky, ale 9-tá příčka z minula se mu tentokrát nepodařila obhájit. Přepočtem výsledku na teorii 6-ti článků by Karel dosáhl círka 70-ti kol, což by mu s přehledem zajistilo prvenství. O to však Karel zájem nemá a tak z vlastní vůle jezdí s tímto 2,4V handicapem.

V kategorii STOCK bylo vše ještě zajímavější. Sešlo se zde tradičně nejpočetnější pole a konkurence na špici byla fakt hustá. Rozdíl mezi prvním a druhým pouhých 2,2 vteřiny a třetí do mariáše nezůstal ani kolo pozadu.
Z pole-position startující Igor Vlahovič v závěrečných finálovkách sváděl nádherné souboje s domácím Hufnáglem (tedy se mnou). Na klopýtnutí dvou, kteří se perou čekal s nepatrným odstupem Jirka Všetička. Nedočkal se. V první bitvě (tedy třetím finále) mi profesor zavírání zatáček nedal šanci na předjetí. Ve čtvrtém finále po cca 50-ti útocích a jednom malém zaváhání Igora jsem stav otočil.. V posledním finále se situace opakovala a já útočil v každé druhé zatáčce. Igor však defenzivní stopu držel přesně a nenechal se vyprovokovat k chybě. Ač jsem ho v závěru jízdy předjel, dokázal si obhájit celkové prvenství a dlužno říct, že zaslouženě.
Hranice 24 kol zůstala tabu pro další sedmičku závodníků. Ještě menší rozdíly pak rozhodly o bramborové medaili Petra Marčíka či srdcové sedmě Luboše Topolánka. Pěkný výsledek zopakoval Zdeněk Kaška a společně s Laďou Lebánkem bojují o titul nejlepšího nováčka sezony. Stejně jako minule měl trochu navrch Zdeněk a zdá se, že na mušce už má dalšího soupeře, kterého by rád připravil o nějaký ten bodík.
Pro tentokrát osamocený 2WD Roman Štalmach zaparkoval svoji dvojkolku dříve než byl úplný konec, ale svou jízdou předvedl všem, že i s touto antitechnikou se dá čarovat. Jeho nálet 21 kol by leckdo z druhé půle výsledkovky bral všemi deseti. Teorií najetých kol na hnanou nápravu by i Romanova sláva dosahovala hvězd (podobně jako Karel v kat. OPEN).

Teorie je jen pěkná zástěrka na kruté srovnání reality a praxe a tak lze závěrem konstatovat, že nám teoreticky déšť nezasáhl do průběhu závodu. V praxi ovšem zasáhl nejvíce skupinu OPEN, kde druhá kvalda nebyla až tak v suchu. Na celkové výsledky to snad vliv nemělo a na pohodu a zážitek z aktivně strávené soboty snad taky ne.
Věřím, že se všichni dobře bavili a napumpovali tělo adrenalinem, jak se na závodech patří. K těm dalším se sejdeme zase za měsíc - 8.9.2007.
Ještě před tím máte možnost navštívit dráhu RC Zlín v sérii XTC Morava, která zde startuje 1.9.2007.

Nashledanou se těší RC Zlín a Hufnágl zvláště :)

JM